top of page
bibliotheek

 KUNSTBIBLIOTHEEK 

 REFERENTIEKADER 

In de vernieuwde vleugel van de hoofdschool aan de Lakenmarkt, vind je in lokaal L04 onze uitgebreide kunstbibliotheek met meer dan 1000 uitgaven. De collectie bevat zowel  catalogie van tentoonstellingen, monografieën van beeldend kunstenaars, architecten en ontwerpers, als thematische uitgaven over technieken en media tot kunstfilofische naslagwerken en vakbladen.

Het is onze ambitie om van deze belangrijke plek zowat de navel van onze academie te maken. Een plek waar studenten kunnen vertoeven en in alle rust boeken kunnen inkijken, komen pauzeren bij een kop koffie, in gesprek gaan met medestudenten, ter plaatse kunnen komen werken. De academie houdt er de vinger aan de pols en de band met het professionele artistieke veld levendig: elk jaar investeert de instelling in de aankoop van nieuwe uitgaven van relevante beeldend kunstenaars, van deelnemers aan de groepstentoonstellingen in onze wandelgangen die via het tentoonstellingsbeleid in de academie geïntroduceerd worden. Sinds kort is ook de academie zelf een gepubliceerd uitgever: de nieuwe catalogus van de tentoonstelling "Gekende Woorden" uit 2020 vormt het begin van een reeks uitgaven in eigen beheer. Kortom: in deze bibliotheek wordt de bezoeker geconfronteerd met een overweldigend scala aan artistieke invloeden, waartoe de kunstonderwijs-student zich kan verhouden. Zo kan men een referentiekader opbouwen dat van een niet te onderschatten belang is voor het persoonlijke artistieke proces. Tot slot is de bibliotheek de plek waar de leerling kan deelnemen aan de gratis lezingenreeks kunstfilosofie.

Onze bibliotheek is vandaag al vrij toegankelijk voor iedereen, maar de Tieltse academies bereiden een omschakeling naar het Wise voor, een nieuw catalogussysteem waar alle Vlaamse openbare bibliotheken in 2022 gebruik van zullen maken. Zo zal het voor iedereen die aangesloten is bij de stadsbibliotheek mogelijk worden om onze catalogus online te consulteren. Studenten zullen aan de hand van deze software meer gerichte zoekopdrachten kunnen invoeren in functie van de thematiek, media, kunststroming, ... die voor hen een inspiratiebron is voor hun beeldend onderzoek.

 

Kom onze bibliotheek vrijblijvend bezoeken tijdens de openingsuren van het secretariaat.

bottom of page